SZC logo

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum

OM kód: 203030/017 | 4200 Hajdúszoboszló, József Attila utca 25/C

Intézmény logo

Berettyóújfalui SZC Bocskai István Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Bemutatkozás

Rólunk

A BSZC Bocskai István Szakképző Iskola több mint 120 éves múltra visszatekintő szakképző intézmény Hajdúszoboszlón, az Európa-szerte ismert Gyógyfürdő szomszédságában.

Az iskolában rendkívül népszerű a mezőgazdasági gépész szakma, ahol a tanulók gyakorlati képzés keretében megismerhetik a főbb mezőgazdasági munkálatokat, a traktorvezetés és gépkezelés folyamatait. A mezőgazdasági gépész fő feladatai a mezőgazdasági gépek üzemeltetése, javítása és karbantartása.

A gyakorlati képzés alapját nyújtó 120 hektár földterületen az oktatás keretében növénytermesztési termelő tevékenység folyik. Jól felszerelt, korszerű gépek és nagy szaktudással rendelkező szakoktatók állnak a tanulók rendelkezésére. A képzés színvonaláról kiváló versenyeredmények tanúskodnak. A nagy érdeklődés által övezett szakma rendszeresen magas jelentkezési számokat produkál. A mezőgazdasági gépész végzettséget szerző diákok nem csak gazdasági üzemekben, hanem városi cégeknél is el tudnak helyezkedni.

Az intézmény képzési rendszerében mindig is fontos szerepet töltöttek be a vendéglátó szakmák. Hajdúszoboszló munkaerőpiaca, a turisztikai adottságok miatt kifejezetten igényli a jó szakmai tudással rendelkező szakembereket. Ebben iskolánk fontos partneri szerepet tölt be. Vendéglátó szakmák közé tartoznak a pincér-vendégtéri szakember, a cukrász és a szakács képzések.

2010-ben a Vendéglátóipari Képzőközpont átadásával az iskola egy kiváló lehetőséget kapott, hogy egy jól felszerelt, modern épületben oktathassa a vendéglátóipari szakmákat. Tankonyhánk Kelet-Magyarország egyik legkorszerűbb képzőhelye. Az épület a magas színvonalú oktatás mellett nívós szakmai versenyek megrendezésére is alkalmas.

A cukrász szakember a cukrászatban, cukrászüzemben, fagylaltozóban a termelési tevékenységeket végzi, felelős a technológiai, higiéniai, munkavédelmi szabályok betartásáért.

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelően: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.

A pincér-vendégtéri szakember a különböző értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt termékek felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat magas szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.

Az iskola vendéglátóipari szakmai versenyeken elért eredményei példaértékűek. Évekre visszamenően elmondható, hogy rendszeresen 1-2. helyezést érnek el szakács, cukrász, pincér tanulók az Illéssy Gasztro Kupán, Kisújszálláson és a Szolnokon megrendezendő Pelikán Kupán. A kétévente megrendezésre kerülő Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékversenyen 2013-ban az iskola csapata 1. helyezett lett az országos döntőben. 2017-ben az Bocskai rendezésében lebonyolított verseny regionális döntőjében ezüstérmes helyezést ért el a szakácsokból, cukrászból és pincérekből álló csapat. A Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos megmérettetésén 2013-ban Hegedűs Csaba pincér tanuló 3. helyezést ért el, 2017-ben az országos döntőben szintén érdekelt volt egy pincér tanuló, Hódos Katalin, aki ezüstérmet szerzett a nívós szakmai megmérettetésen.

Az iskola keresett szakmái közé tartozik a kereskedelmi értékesítő. A kereskedelmi értékesítő szakember a kereskedelmi vállalkozásokban kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Az eladásra kerülő áruk raktározásával, állagmegóvásával, értékesítésre történő előkészítésével, eladótéri kihelyezésével, értékesítésével kapcsolatos feladatokat lát el. Közreműködik az áruk beszerzésének előkészítésében és lebonyolításában. A nálunk végzett diákok nagy arányban sikeresen helyezkednek el műszaki, ruházati és élelmiszerüzletekben. Az iskola szoros és szerteágazó szakmai kapcsolatokat ápol jelentős boltokkal, többek között a Sparral, a Cooppal és a Tescoval is. A szakmai gyakorlat keretein belül a tanulók megismerkedhetnek az eladó szakma összetett munkafolyamataival. A lelkes felkészítésről sikeres szintvizsga és szakmai vizsgaeredmények tanúskodnak.

Minden szakma számára jól felszerelt műhelyek, gyakorlati helyiségek állnak rendelkezésre, ahol lelkiismeretes, nagy szakmai tapasztalattal és tudással rendelkező oktatók biztosítják a minőségi szakképzést. Az iskola kiterjedt szakmai kapcsolatai biztosítják, hogy a külső gyakorlati helyszíneken is olyan biztos tudást szerezzen a tanuló, amelyet a munkaerőpiacon kamatoztatni tud.

A város üzleteiben, éttermeiben, cukrászdáiban és hoteleiben rengeteg volt Bocskais diákkal lehet találkozni, akik már munkaviszonyban állnak. Többen közülük egykori gyakorlati helyükön kaptak azonnali álláslehetőséget.

2022-ben esti munkarendű felnőttoktatás keretében beindítottuk a rehabilitációs terapeuta (gyógymasszőr) képzésünket.

A 2023/2024-es tanvétől kezdődően indítani kívánunk pék-cukrász és panziós-fogadós szakmákat is.

A szakmák oktatásán kívül kétéves, érettségire felkészítő képzés is van az intézményben esti munkarendben.

Bemutatkozás

Partnereink

SZC logo

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum


Berettyóújfalui SZC Bocskai István Szakképző Iskola

4200 Hajdúszoboszló, József Attila utca 25/C

Telefon: 06/52 557-231

E-mail: igazgato@bocskai-hszob.berettyoujfaluiszc.hu

OM azonosító: 203030/017


2024Berettyóújfalui SZC Bocskai István Szakképző Iskola