A BSZC Bocskai István Szakképző Iskola több mint 120 éves múltra visszatekintő szakképző intézmény Hajdúszoboszlón, az Európa-szerte ismert Gyógyfürdő szomszédságában.
Az iskolában rendkívül népszerű a mezőgazdasági gépész szakma, ahol a tanulók gyakorlati képzés keretében megismerhetik a főbb mezőgazdasági munkálatokat, a traktorvezetés és gépkezelés folyamatait. A mezőgazdasági gépész fő feladatai a mezőgazdasági gépek üzemeltetése, javítása és karbantartása.
A gyakorlati képzés alapját nyújtó 120 hektár földterületen az oktatás keretében növénytermesztési termelő tevékenység folyik. Jól felszerelt, korszerű gépek és nagy szaktudással rendelkező szakoktatók állnak a tanulók rendelkezésére. A képzés színvonaláról kiváló versenyeredmények tanúskodnak. A nagy érdeklődés által övezett szakma rendszeresen magas jelentkezési számokat produkál. A mezőgazdasági gépész végzettséget szerző diákok nem csak gazdasági üzemekben, hanem városi cégeknél is el tudnak helyezkedni.
Az intézmény képzési rendszerében mindig is fontos szerepet töltöttek be a vendéglátó szakmák. Hajdúszoboszló munkaerőpiaca, a turisztikai adottságok miatt kifejezetten igényli a jó szakmai tudással rendelkező szakembereket. Ebben iskolánk fontos partneri szerepet tölt be. Vendéglátó szakmák közé tartoznak a pincér-vendégtéri szakember, a cukrász és a szakács képzések.
2010-ben a Vendéglátóipari Képzőközpont átadásával az iskola egy kiváló lehetőséget kapott, hogy egy jól felszerelt, modern épületben oktathassa a vendéglátóipari szakmákat. Tankonyhánk Kelet-Magyarország egyik legkorszerűbb képzőhelye. Az épület a magas színvonalú oktatás mellett nívós szakmai versenyek megrendezésére is alkalmas.
A cukrász szakember a cukrászatban, cukrászüzemben, fagylaltozóban a termelési tevékenységeket végzi, felelős a technológiai, higiéniai, munkavédelmi szabályok betartásáért.
A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelően: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.
A pincér-vendégtéri szakember a különböző értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt termékek felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat magas szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.
Az iskola vendéglátóipari szakmai versenyeken elért eredményei példaértékűek. Évekre visszamenően elmondható, hogy rendszeresen 1-2. helyezést érnek el szakács, cukrász, pincér tanulók az Illéssy Gasztro Kupán, Kisújszálláson és a Szolnokon megrendezendő Pelikán Kupán. A kétévente megrendezésre kerülő Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékversenyen 2013-ban az iskola csapata 1. helyezett lett az országos döntőben. 2017-ben az Bocskai rendezésében lebonyolított verseny regionális döntőjében ezüstérmes helyezést ért el a szakácsokból, cukrászból és pincérekből álló csapat. A Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos megmérettetésén 2013-ban Hegedűs Csaba pincér tanuló 3. helyezést ért el, 2017-ben az országos döntőben szintén érdekelt volt egy pincér tanuló, Hódos Katalin, aki ezüstérmet szerzett a nívós szakmai megmérettetésen.
Az iskola keresett szakmái közé tartozik a kereskedelmi értékesítő. A kereskedelmi értékesítő szakember a kereskedelmi vállalkozásokban kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Az eladásra kerülő áruk raktározásával, állagmegóvásával, értékesítésre történő előkészítésével, eladótéri kihelyezésével, értékesítésével kapcsolatos feladatokat lát el. Közreműködik az áruk beszerzésének előkészítésében és lebonyolításában. A nálunk végzett diákok nagy arányban sikeresen helyezkednek el műszaki, ruházati és élelmiszerüzletekben. Az iskola szoros és szerteágazó szakmai kapcsolatokat ápol jelentős boltokkal, többek között a Sparral, a Cooppal és a Tescoval is. A szakmai gyakorlat keretein belül a tanulók megismerkedhetnek az eladó szakma összetett munkafolyamataival. A lelkes felkészítésről sikeres szintvizsga és szakmai vizsgaeredmények tanúskodnak.
Minden szakma számára jól felszerelt műhelyek, gyakorlati helyiségek állnak rendelkezésre, ahol lelkiismeretes, nagy szakmai tapasztalattal és tudással rendelkező oktatók biztosítják a minőségi szakképzést. Az iskola kiterjedt szakmai kapcsolatai biztosítják, hogy a külső gyakorlati helyszíneken is olyan biztos tudást szerezzen a tanuló, amelyet a munkaerőpiacon kamatoztatni tud.
A város üzleteiben, éttermeiben, cukrászdáiban és hoteleiben rengeteg volt Bocskais diákkal lehet találkozni, akik már munkaviszonyban állnak. Többen közülük egykori gyakorlati helyükön kaptak azonnali álláslehetőséget.
2022-ben esti munkarendű felnőttoktatás keretében beindítottuk a rehabilitációs terapeuta (gyógymasszőr) képzésünket.
A 2023/2024-es tanvétől kezdődően indítani kívánunk pék-cukrász és panziós-fogadós szakmákat is.
A szakmák oktatásán kívül kétéves, érettségire felkészítő képzés is van az intézményben esti munkarendben.